Klímaberendezések jelölései, funkciói

Klímaberendezés vásárlásakor a készülékek ismertetőjében találkozhatunk több jelöléssel vagy funkcióval amelyek első látásra ismeretlenek lehetnek. Ezen jelölések a készülék műszaki paramétereit adják meg illetve a gyártó által beépített sok esetben levédett plusz funkciókat. Nem minden esetben egyszerű a készülékek összehasonlítása. A gyártók ugyanazon, vagy nagyon hasonló funkciókat legtöbbször más névvel illetnek. Ezen jelölések egy része egységes mások az adott márkát jellemzik. Az egységes jelöléseket kötelezően tüntetik fel a gyártók rendszerint ezek a teljesítményre és az energiafogyasztásra utalnak. A márkára jellemző funkciók közül néhány praktikus és megkönnyíti a berendezés használatát, mások inkább marketing jelleggel kerülnek a készülékbe.
A teljesség igénye nélkül lássunk néhány feltüntetett jellemzőt.

Egységes jelölések

Hűtési, fűtési teljesítmény

A klímaberendezés hűtési fűtési teljesítménye az a képesség amely megmutatja mennyi hőt képes eltávolítani vagy bevinni a klimatizált térbe. A készüléken KW mértékegységgel jelölik. A nagyobb érték azt jelenti, hogy a készülék több hőt képes elszállítani vagy bevinni. Fontos, hogy ez a teljesítmény elegendő legyen az adott helység méretéhez. Ezt az értéket azonos körülmények között határozzák meg (külső belső hőmérséklet) így könnyen összehasonlíthatók akár más gyártók készülékei is leadott teljesítményük alapján. Általában a fűtési teljesítmény nagyobb érték szokott lenni azonos klímaberendezés esetén. Ez a különbség abból adódik, hogy hűtési üzemben a klímának a kompresszor üzemi hőjét is le kell adnia a szabadba, míg fűtési üzemben ezt a hőt a fűtendő térben adja le a klímaberendezés.

SCOP, SEER

Minden készüléken feltüntetett adat. Ez is egységes számítási módszer eredménye. Készülék választásakor nagyon fontos adat. Szerencsére könnyen összehasonlítható. A klímaberendezés energiaigényére következtethetünk belőle.
2013 Januártól a szezonális hatékonyságon alapuló SCOP és SEER szabványt használják.
A SEER szezonális energiahatékonysági tényező a hűtési szezonra vonatkozik
A SCOP szezonális teljesítmény együttható a fűtési szezonra vonatkozik.
Ha a klímát fűtésre szeretnénk használni, esetleg H tarifát szeretnénk igényelni hozzá fontos tisztában lenni a SCOP érték fontosságával. A 4 es SCOP érték alatti hőszivattyúkhoz nem igényelhető környezetbarát olcsó energia.


 

Inverteres Klímák


-15 Co-ig lehet velük fűteni. Ugyan azt a technológiát alkalmazzák, mint a téliesített társaik, de nincs bennük tálca és karter fűtés.
A tálca fűtés hiánya miatt nagy hidegben kültéri egység aljában felhalmozódhat a jég és ez a gép meghibásodásához vezethet, de ez nem jellemző. Az én hőszivattyúm egész télen fűt, nincs benne tálca fűtés és még sincs jég az aljában. Viszont van benne karterfűtés, ami sokkal fontosabb a téli használathoz.


Téliesített Klímák

-20Co -ig lehet velük fűteni. Van bennük tálca és karterfűtés, amiből az utóbbi a lényeges. A karter fűtés előmelegíti a kültéri egység kompresszorában az olajat.
Erre azért van szükség, mert ha nagy hidegben, (-10C fok) elindul a klíma, a kompresszor aljában pedig még hideg, dermedt az olaj, akkor nagyon hamar „olajütés” lehet a vége, ami a kompresszor váratlan és hirtelen tönkremenetelét okozza.
Tehát a téliesített klímáknak nem jobb a hatásfoka a sima inverteres klímáknál, de biztonságosabb a téli üzemeltetése.


Fűtésre Optimalizált Klímák

-35Co-ig lehet velük fűteni és -15 vagy -20C fokig is képesek megőrizni a névleges teljesítményüket. Ráadásul a fűtési hatékonyságuk, a COP értékük is sokkal jobb.
Hogy miért van ez Így?
A Klíma kültéri és beltéri egysége között, két csövön áramlik a hűtőközeg. Hűtési üzemben a vé-kony csőben folyadék, a vastag csőben pedig ugyanaz a hűtőközeg, gőz halmazállapotban van. Ez így optimális, mivel a folyadék kevesebb helyet foglal el mint a gőz. Amikor fűtünk, akkor a klímában tulajdonképpen a folyamatot megfordítjuk. A beltéri egység fog fűteni, a kültéri egység pedig hű-teni. Ebből adódóan a nem megfelelő átmérőjű csőben, nem megfelelő halmazállapotú hűtőközeg lesz. Tehát egy normál klíma, fűtési üzemmódban nem optimálisan működik. A fűtésre optimalizált klímáknál az alap a fűtés és tulajdonképpen hűtéskor kerül a számára nem optimális működési módba. Ettől még más fűtési módokhoz képest egy normál, „hűtésre optimalizált” klímával is ked-vező áron lehet fűteni, De a fűtésre optimalizált klímák ezt is felülmúlják.
Hazánkban a téliesített klímákat részesítik előnyben a felhasználók. Ennek az lehet az oka, hogy a normál klímákhoz képest minimális felára van csupán, és ha mégsem csak nyáron szeretnénk a la-kásunkat hűteni, hanem télen fűtésre is használnánk, akkor azt bátran, a készülék veszélyeztetése nélkül megtehetjük.


Mi is az a Cold plazma szűrő?

 
Hallott már a Cold plazma szűrő előnyeiről? Ha sorra vennénk azokat a megbetegedéseket, ame-lyek napjainkban egyre többeknél jelentkeznek, akkor az allergia garantáltan előkelő helyet foglal-na el. Nem csak a pollen, de a házi poratka is sokak számára okoz problémát, ellenük védekezni pedig korántsem egyszerű. De mégis mi a helyzet akkor, ha a lakás belső mikroklímájáról van szó? Törvényszerű, hogy a kinti allergén tényezők bent is kifejtsék hatásukat? A klímahasználat során gyakran felmerül ez a kérdés, s a gyártók is igyekeznek úgy alakítani készülékeiket, hogy azokkal a káros tényezők mind kiszűrhetőek legyenek. Kifejezetten ezt a célt szolgálja a Cold plazma szűrő, mely mind több készülékben kap helyet. A megoldás rendkívül hatékony technológiát takar, ami-nek segítségével megszabadulhatunk a vírusoktól, baktériumoktól és mindazoktól az allergiát kivál-tó tényezőktől, melyek sokunk számára okoznak problémát. Az ionszűrőnek köszönhetően az aller-giás és légúti megbetegedéssel küzdő betegek is gond nélkül használhatják a klímát.
 

A Cold plazma szűrő működési elve

 
Bizonyos klímákba beépített Cold plazma szűrő eredményesen veszi fel a küzdelmet a cigaretta-füsttel, a kellemetlen szagokkal, spórákkal, atkákkal és a különféle allergénekkel. A berendezés olyan ártalmatlan komponensekre bontja ezeket, mint az oxigén, a víz, a nitrogén és a szén-dioxid. Már rövid időn belül csökken a levegőben levő allergének koncentrációját, így az ingatlanok belül garantáltan tiszta és egészséges levegő fogadja az ott tartózkodókat. Látható tehát, hogy a plazma szűrő egészen másfajta szűrést biztosít, mint a hagyományos szűrők, melyek mindössze a környe-zetben levő szennyeződéseket szűrik ki. Ez a légtisztítási mód még a legapróbb vírusokat és bakté-riumokat is kiszűri, sterilizáló hatással bír. Nem véletlen választják gyakran műtőkben és orvosi ren-delőkben is, hiszen hatékonyságához és megbízhatóságához nem férhet kétség.
 

Egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések

 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen jelentkeznek háziorvosuknál allergiára utaló tüne-tekkel. A megfelelő vizsgálatok elvégzése után kiszűrhetőek az egyes allergiát okozó faktorok és fény derülhet arra, hogy mi váltja ki a kellemetlen panaszokat. Mindenki más és más tünet együt-tessel bír, de a szemviszketés, könnyezés és eldugult orr éppen úgy sokaknál jelentkezik, mint pél-dául a torokváladék jelentette problémák. Ezek akár az egész közérzetre rányomják bélyegüket, így korántsem mindegy, hogy sikerül-e legalább a klimatizált helyiségekből kiszűrni a problémás ténye-zőket. A Cold plazma szűrő további nagy előnye az is, hogy a vírusokat és baktériumokat is kiszűri a levegőből. Ennek számos pozitívuma van akkor, amikor influenzaszezon van, vagy valamilyen egyéb járvánnyal kell megküzdeni.
 

Szűrőelemek az egészséges levegő szolgálatában

 
A klímaberendezésekbe beszerelt szűrők több szinten keresztül szűrik ki, bontják le a szennyező-déseket. Elsőként a nagyobb szöszöket és szennyeződéseket fogja fel az antibakteriális szűrő. Ezt követően az aktívszén-szemcsés szűrő a háztartási szagokat távolítja el, majd a szerves anyag tar-talmú szűrőbetétek küzdenek meg az olyan komponensekkel, melyek egyébként rossz közérzetet okoznának. Vannak olyan nano bio fúziós szűrők, melyek bio enzimeket tartalmaznak és a baktéri-umokat bontják le sejtmagi szintig. Míg a hagyományos szűrők csak a sejtfalat inaktiválják, addig a korszerű megoldások teljesen sterilizálnak, vagyis a baktériumokat maximálisan elpusztítják. A plazmaszűrők ezen felül a házi atkákat, az állati szőrt, a baktériumokat, a vírusokat, a polleneket és a füstöt is teljes egészében kiszűrik. Látható tehát, hogy a leginkább korszerű megoldásnak egyér-telműen a Cold plazma szűrő bizonyul, mely mellett nem véletlenül teszik le egyre többen a voksot.


FUNKCIÓK

 
I-feel: a klímaberendezés nem csak a beltériben lévő hőmérséklet érzékelővel tud szabályozni, hanem a távirányítóban lévő hőmérsékletérzékelővel is. A technológia segítségével a távirányí-tót fő tartózkodási helyünkre helyezve konfortosabb hőmérséklet érhető el.
8 Fokos Temperáló Fűtés: A fagyveszély megelőzésére jellemzően nyaralókban, illetve nem ál-landóan használt ingatlanokban használják előszeretettel. A berendezés a megfelelő beállítás után, temperáló fűtéssel tartja 8 fokon az épület hőmérsékletét.
Szárító, azaz Dry Üzemmód: A klímáknál a DRY funkció a páratartalmat hivatott csökkenteni. A klí-mák ezt úgy teszik hogy a beltéri egység ventillátorát lelassítják amennyire csak tudják és járatják a kültéri egységet. Így a kicsi légáramlás miatt a beltéri egység biztosan lehűl annyira hogy a pára ki-csapódjon.Tehát a klíma ilyenkor is hűt de olyan hideg hőcserélővel amilyen hideggel csak tud, mert kevés levegő áramlik át a beltéri egységen és a kültéri egység így simán letudja hűteni akár +1°C -ra. A kicsapódó pára szépen kicsöpög a szabadba ugyan úgy mint hűtés üzem esetén. Ha 0 vagy -1°C-ra hűl a hőcserélő már veszélyes mert itt a pára nem csak kicsapódik hanem rá is fagy a beltéri egység hőcserélőjére. Majd elfagy az egész rendszer mert nem tud átáramolni a levegő a beltéri egységen.
Egy modern inverteres klímának nem gond a +1°C hőcserélő szinten tartása de a régi úgy nevezett On-Off klímák nem tudtak szabályozni. Ott sajnos egy egyszerűbb és nem túl energiahatékony megoldást alkalmaztak a gyártók. Ha a hőcserélő 0°C (fagypont) alatt van akkor megállítja a kültéri egységet ami a hűtést szolgáltatja. De a beltéri egység ventilátorát nem így a meleg szoba levegője leolvasztja a beltéri egység hőcserélőjét. Ilyenkor apró víz cseppeket és jégdarabokat szokott köp-ködni magából a beltéri egység. Alacsonyabb páratartalom esetén jobb a hőérzetünk. Ugyanazt a hőfokot hűvösebbnek kelleme-sebbnek érezzük.
3D Légáram: a szabályzás segítségével a beltéri egység légáramát tudjuk irányítani mind vízszintesen, mind függőlegesen. Széles légterelésnek is nevezzük.
Wífi: az "okos" megoldások elterjedésével várható volt a megjelenése a piacon. Egyre elterjedtebb. Távoli vezérlést is lehetővé tesz az okostelefonunk illetve táblagépünk segítségével. Számos funkciót ellenőrizhetünk, vezérelhetünk vele. Pl. energia fogyasztás, lakás hőmérséklete,
Csendes Üzemmód: Klímánk extra alacsony ventilátor fokozatra kapcsol, így elérve a minél csendesebb működést. A kívánt hőmérséklet elérésekor hőntartásra használható,hiszen a légáram lecsökkentésével a beltéri egységen átáramló levegő mennyisége és a hűtési teljesítmény is csökken.
Téliesítő szett: a cseppvíz tálca, és a kompresszor fűtéséből (karterfűtés) valamint a kültéri egység ventillátor fordulat szabályzásából áll. Ennek a megoldásnak köszönhetően alacsonyabb külső hőmérsékleten is tudjuk használni a klíma berendezésünket. Segítségével akadályozzuk meg a kültéri egységünk elfagyását idő előtti meghibásodását. Egyre több klímaberendezés gyárilag is rendelkezik téliesítő szettel.
-15°C-os fűtés: a klíma készülékünk -15°C-os külső környezeti hőmérsékletig is képes fűtésre.
-20°C-os fűtés: a klíma készülékünk -20°C-os külső környezeti hőmérsékletig is képes fűtésre.
Full inverter szabályzás: A klímaberendezések beltéri egységében található ventillátorok fordulatszáma természetesen fokozatmentesen vagy fokozatonként (készüléktől függően) változtatható. A full inverteres klímák a kültéri egységében lévő ventilátor fordulatszámának szabályozására is képesek. A ventillátor szabályzásával további energia megtakarítás érhető el nem mellesleg ezek a kültéri egységek sokkal csendesebb üzeműek.
Cseppvíztálca fűtés: a kültéri egység, cseppvíztálcájában elhelyezett fűtőszálat értjük alatta.Fűtés üzemmódban megakadályozza a felgyülemlett víz megfagyását a kültéri egységben.
Karter Fűtés: elsődleges feladata- a kompresszorban lévő olaj fűtése, ezáltal nem tud ledermedni a kompresszorban lévő olaj. Ez meghosszabbítja a kompresszor élettartamát.
Időzítés: berendezésünk funkciója, mellyel időzíthetjük, hogy mikor kapcsoljon be -illetve ki készülékünk. Az időintervallum, amelyen belül választhatunk, típusoktól, gyártóktól eltérő lehet.
Redundáns üzem: két készülék egymással párhuzamos működését jelenti. Szervertermek hűtésénél fontos funkció.
Friss levegő betáplálás: légkondink működése közben, a beltéri egységen keresztül friss levegőt juttatunk a légtérbe. A piacon prémium készülékek illetve kereskedelmi gépek, extra funkciói között találhatjuk meg leggyakrabban.
Éjszakai üzemmód: szokták "slep" üzemnek is nevezni. Klímaberendezésünk a funkció bekapcsolása után egyfajta automata üzemre kapcsol. Hűtés üzemben a beállított hőmérséklet 1°C-kal emelkedik az első óra után, 2°C-kal a második óra után, majd ezt a hőfokot tartja, és ventilátor fokozatát alacsonyra kapcsolja a beltéri egység. Fűtésben nem növeli a hőmérsékleti értéket, hanem csökkenti. Az üzemmód egy bizonyos idő után kikapcsol, ezáltal energiát takarítunk meg.
Golden Fin bevonat: Beltéri egységen: a speciális bevonat megakadályozza a különböző baktériumok és gombák megtelepedését, így nem keletkeznek kellemetlen szagok, az áramló levegő egészséges és friss marad. Emellett javul a hőátadás és az energiahatékonyság. Kültéri egységen: a speciális bevonatnak köszönhetően a kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedhet, a bevonat véd az eső és egyéb korróziós hatásokkal szemben. A bevonatnak köszönhetően hőszivattyús üzemben lerövidül a leolvasztási idő, növelve ezzel a berendezés fűtőteljesítményét.
Zafír Blue bevonat: azaz hidrofil bevonatos alumínium lamellázat. Szerepe -kültéri egységben: véd az eső és korróziós hatásokkal szemben, a védelmének köszönhetően, élettartalma jelentősen megnövekedhet.- beltéri egységben: a lamellák speciális bevonatának köszönhetően nem gyűlnek össze a vízcseppek, melyek akadályoznák a kondenzvíz szabad áramlását elősegítenék a penész és más gombák megtelepedését.
Meleg indítás funkció: fűtési üzemben indításkor vagy hűtésből, fűtésre való kapcsoláskor "lép életbe". A beltéri egység ventillátora csak késleltetve indul el. Klímánk először a kívánt hőmérsék-letre fűti a beltéri egységben található elpárologtatót, és csak ezután indítja a levegő keringetését. Elkerülhető a kellemetlen hideg léghuzat.
Öntisztító funkció: Klímaberendezésünk kikapcsolása után a beltériben lévő ventillátor megszárítja az elpárologtató lamelláit. Nagyon hasznos és egészségünkre pozitív hatású funkció, hiszen segít megelőzni a penész a rossz szagok(állott víz) képződését, baktériumok megtelepedését. Megszün-teti a számukra kedvező nedves környezetet.
Automatikus lamella mozgatás: azaz zsalumozgatás, a légáramot irányító zsalukat különböző foko-zatokba tudjuk, lehet állítani. Vagy azok a beállítás szerint, automatikusan fel-le mozognak. Egyes készülékekben oldalirányú állítási lehetőségre is van módunk.
Economy, gazdaságos üzemmód: a hagyományos üzemmódhoz képes akár 25% energia megtakarí-tást is eredményezhet. Általában már a kívánt hőmérséklet elérése után érdemes bekapcsolni.
Intelligens leolvasztás: a funkció működése egyszerű. Ha fagypont alá csökken a külső környezeti hőmérséklet, fűtési üzemmódban a kondenzátor lefagyhat. A kültéri egység lamellái deresednek, végül összefüggő jégréteg borítja. Az intelligens, automata leolvasztás funkció nem bizonyos időn-ként működik, hanem amikor a kültéri egység eljegesedik. Ezzel jelentősen növelve az energiameg-takarítást.
Készenléti, stand-by üzemmód: berendezésünk ugyan készen áll a működés megkezdésére, de nem működik, vagyis készenlétben állnak. Ezek a klímák ilyenkor nagyon kevés energiát használnak fel.
Öndiagnózis: klímánk nem megfelelő működés, vagy esetleges műszaki hiba esetén hibakódot ír ki. Ezt a beltéri egység kijelzőjén teszi.
Shield funkció: segítségével bizonyos üzemmódok, funkciókat tilthatunk le.
Időkijelzés: távirányítónk kijelzőjén megjelenik az aktuális idő. Könnyebbé teszi a berendezés időzí-tését.
Áramszünet memória: klímaberendezésünk egy esetleges áramkimaradás után, a kikapcsolás előtti beállítások szerint működik.
Alacsony hűtőközeg érzékelés: hűtőközeg szivárgás esetén figyelmeztetést ad számunkra, esetleg letiltja a klímaberendezés működését.
Túlfolyás védelem: amennyiben klímaberendezésünkben lévő szenzor megnövekedett kondenz-víz szintet érzékel a beltéri egységben, leállítja a berendezés működését. Ezzel megóvja a beltéri egység környezetét az elázástól.
Hőmérséklet kompenzáció: a levegő rétegződése miatt hőmérséklete pár fokkal magasabb a légtér felső, mennyezeti részénél, a "hőmérsékleti kompenzációval" rendelkező klímakészülékek ezt fi-gyelembe véve, szabályozzák a hőmérsékletet.
Turbó funkció: Segítségével rövid időn belül elérheti a kívánt hőmérsékletet. A klímaberendezés maximális ventilátor fordulattal és teljesítménnyel üzemel mindaddig amíg el nem éri a beállított hőmérsékletet. Ez után a klíma visszaáll normál üzemre.

SPLIT, SPLIT KLÍMA

A SPLIT szó jelentése osztott. Ezek a klímaberendezések gyakorlatilag két fő részből állnak. A beltéri egység felelős a levegő hűtéséért fűtéséért tisztításáért. A kültéri egységben kapnak helyet a nagyobb zajforrások pl kompresszor így ezek nem zavarják a belső klimatizált teret. A két egység egymás nélkül működésképtelen.

MULTISPLIT

Egy kültéri egységhez csatlakoztatható több beltéri egység. A beltéri egységek kialakítása (oldalfali,mennyezeti,parapet) teljesítménye eltérhet egymástól. Alkalmazása ott nyer teret ahol több kültéri egység elhelyezése problémás.

KONDENZVÍZ, KÉTOLDALI KONDENZVÍZ ELVEZETÉS

Hűtés közben a szoba levegőjéből a hőmérsékletkülönbsége miatt kicsapódik a nedvesség a beltéri egység kondenzátorára. Ezt a cseppvizet nevezzük kondenzvíznek. Fűtés közben a kültéri egység kondenzátorán jelenik meg esetenként nagy mennyiségben. Megfelelő elvezetéséről gondoskodni kell. Egyes klímaberendezések beltéri egysége kétoldali kondenzvíz elvezetésre ad lehetőséget. Üzembe helyezés alkalmával választhatjuk a praktikusabb oldalt.

DC inverter
 
A DC inverteres teljesítményszabályozás rendkívül magas hatékonyságot tesz lehetővé, miközben tökéletes komfortérzetet biztosít a hűtött helyiségben.
DC Inverteres készülékkel akár évi 40-50% energia megtakarítás is elérhető a hagyományos fix for-dulatú berendezésekhez képest. A DC inverteres technológia lehetővé teszi a kompresszor méret-ének, zajszintjének csökkentését, teljesítményének és hatékonyságának növelésért.
Az inverteres kompresszorok fordulatszáma a teljesítménnyel arányosan csökken, ezért kisebb hűtési-fűtési igény vagy hőntartás estén csökken az energiafelhasználás és a zajkibocsátás.
Hideg katalitikus szagtalanító finomszürő:A hideg katalitikus szagtalanító finomszűrő egy speciális bevonattal ellátott szűrő, mely nagy haté-konysággal távolítja el a levegőből a kellemetlen szagokat és az egészségre veszélyes gázokat (formaldehideket, szerves oldószereket, stb).
Automata üzemmód: Klímaberendezésünk egy beállított hőmérséklet tartására törekszik ebben az üzemmódban. Könnyen előfordulhat ha ezt a funkciót használjuk, főleg átmeneti időszakban, hogy a készülék automatikusan átvált fűtési vagy hűtési üzemmódba. Így akkor is fűthetünk nyáron, ami-kor nem biztos hogy szeretnénk.