Mikor hívjunk szerelőt?

Jelek, amelyek a klímaberendezés meghibásodására utalhatnak.

Sok apró jelből észrevehetjük, hogy a klímaberendezésünk nem megfelelően működik. A hűtési szezon közeledtével érdemes időben tesztelnünk otthoni légkondicionálónkat, mielőtt valóban szükségünk lenne rá. Szerencsére a légkondicionálók általában figyelmeztető jeleket küldenek, mielőtt élettartamuk végére érnének. A váratlan zajoktól a teljesítményig tartó problémákig bármi jelentheti azt, hogy ideje szakembert hívni.

Szokatlan zajok

A megfelelően működő klíma csendes. Ezért fontos, hogy figyelmet fordítson arra, amikor a rendszer túl zajossá válik. Néhány hangot olyan problémák okoznak, amelyeket a klíma javításával lehet csak orvosolni. Ha ezeket elhanyagoljuk, a problémák idővel teljes rendszercserét eredményezhetnek.
Sípoló zajok: A piszkos vagy eltömődött szűrő megakadályozza a levegőáramlást, akadályozza a hőátadást, a készülék gyakran ki-be kapcsol, letilt. A gyakori tisztítás, szűrőcserék megvédhetik a berendezést a káros szennyeződésektől.
Csörgő és zörgő hangok: A kopott csapágy a légbefúvó motorjának csörgését teszi lehetővé. A laza alkatrészek helyrehozhatatlan kárt okozhatnak a motorban.
Éles hangok: A kültéri egységből érkező hirtelen rázkódások és éles hangok általában hibás kompresszort jeleznek. A kompresszor cseréjének költsége megegyezik egy új klíma beszerelési költségével, amely jobb megoldásnak is bizonyulhat.

Gyenge teljesítmény

A légkondicionáló rendszer alábbi teljesítményproblémái azt jelezhetik, hogy a klímaberendezés hibásan működik.
A rendszer gyakran be- és kikapcsol.
A légáramlás gyenge és hatástalan.
Az klíma nem tartja meg a kívánt hőmérsékletet.

Emelkedő villanyszámla

Bármely váltakozó áramú hiba befolyásolja az egész rendszer energiahatékonyságát. A hibás alkatrész kényszeríti a légkondicionálót, vagy a hőszivattyút, hogy hosszabb ideig működjön, és keményebben dolgozzon, és növelje a hűtési költségeket. Problémákat okoz, ha a kritikus részek, mint például az elpárologtató, a kompresszor és a motor elkezdenek meghibásodni. A hibásan működő klímaberendezés jelentősen megnövelheti a havi közüzemi számláit.

Gyakori klímaberendezés javítások

A jól karbantartott légkondicionáló rendszerek sok éven át működhetnek. Ha bármilyen probléma merül fel, a klíma időben történő javítása meghosszabbíthatja a rendszer élettartamát. Bármilyen típusú berendezést is használjon, mindig érdemes a kisebb javításokat elvégezni, mint például az eltömődött vízelvezető vezeték tisztítása. Ha több mint két nagyjavítása van a készüléknek, az energiahatékony csere okosabb megoldást kínál. Nincs értelme továbbra is pénzt költeni egy problémás, elavult berendezésre.

A rendszer kora

Ha a meglévő klíma rendszer több mint 10 éves, egy új berendezés telepítése jelentős megtakarításokat kínál. A szigorúbb energiahatékonysági követelményeknek köszönhetően a mai modern klíma rendszerek sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők, mint régebbi társaik. Sok berendezés számos kényelemnövelő funkcióval rendelkezik, beleértve a többsebességű kompresszorokat, amelyek automatikusan igazodnak a hűtési igény változásához.